Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (2024)

“To su fotomontaže”, rekla je u ponedjeljak, 13. svibnja, vidno uzrujana sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Slavonskom Brodu Jasna Krnić, kad smo joj u njezinom uredu predočili više fotografija i nekoliko videoklipova. “Molim vas, nemojte to objaviti, to su fotomontaže”, bila je up*rna.

Na jednoj od predočenih fotografija vidi se kako na malom platou, na desnoj strani ulaza u zgradu Općinskog suda u Slavonskom Brodu sjedi žena u svijetloj ljetnoj haljini, kratkih rukava. Pored nje je odložena torba. Na drugoj slici vidi se ista osoba; sada stoji naslonjena na rukohvat. Na trećoj fotografiji ista osoba i dalje stoji na ulazu u sud, držeći se za rukohvat, torba je na zemlji, a na stepenici ispred platoa prilazi joj policajac i očito s njom nešto razgovara.

Sutkinji Krnić pokazali smo i tri kraća videozapisa na kojima se vidi ista ženska osoba, u svijetloj ljetnoj haljini kratkih rukava i s torbom u ruci dok se oprezno spušta niz stepenice i zatim nesigurnim korakom nastavlja nogostupom Trga pobjede na kojem se nalazi zgrada Općinskog suda. Na sljedećem videoklipu osobu se vidi u susjednoj ulici kako prelazi zebru. Korak je jednako nesiguran.

Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (1)

Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (2)

Sutkinja tvrdi da se radi o fotomontaži

Pitamo sutkinju Krnić je li na predočenim fotografijama i videosnimkama ona, ali up*rno ponavlja kako su to fotomontaže. Propitkuje odakle nam snimke i tko ih je poslao, a na naš upit sjeća li se događaja i dolaska policije (na jednoj snimci vide se četvorica policajaca, od kojih trojica stoje ispred stepenica, a jedan joj prilazi na plato ispred suda) veli da se događaja ne sjeća.

“Zar mislite da me nitko iz suda ne bi vidio da sam tamo sjedila? Pa pravosudni policajci su na ulazu, sigurno bi vidjeli”, uvjerava nas.

Međutim, na fotografijama u čijem smo posjedu i koje smo predočili sutkinji Kaznenog odjela Općinskog suda u Slavonskom Brodu, vide se upaljena svjetla na ulazu, što sugerira da su snimljene u sumrak, izvan radnog vremena suda, kada ondje nije bilo pravosudnih policajaca koji kontroliraju stranke. Očito, netko je zamijetio osobu kako sjedi pred zgradom suda i pozvao policiju koja je došla, no nije intervenirala, već se nakon obavljenog razgovora udaljila.

Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (3)
Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (4)

Stegovno odgovarala pred DSV-om

Na fotografijama nema kola Hitne pomoći koju bi u slučaju da je osobi pozlilo ili da je bila ozlijeđena policija zacijelo pozvala. Na videosnimkama se jasno vidi kako žena odlazi sama, oprezno silazeći niz stepenice, držeći se za rukohvat, pazeći da ne posrne.

Sutkinja Krnić ponovno inzistira da ne objavimo snimke kojima raspolažemo, jer bi joj to, kaže, moglo nanijeti veliku štetu i up*rno tvrdi da su snimke i videozapisi fotomontaže.

Pitamo sutkinju Krnić je li točno da ima problema s alkoholom, što nam je – želeći ostati anonimni – potvrdilo dvoje njezinih kolega, no ona to odlučno otklanja. Priznaje, međutim, da je ranije stegovno odgovarala pred Državnim sudbenim vijećem (DSV). Iz Općinskog suda u Slavonskom Brodu Telegramu je potvrđeno da je uvidom u arhiv sudske uprave utvrđeno kako je DSV protiv sutkinje Krnić vodio stegovni postupak, te je ”27. svibnja 2021. utvrđena njezina stegovna odgovornost zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Nisam upoznata s tim slučajem’

U nastavku odgovora koji je potpisala Ivanka Šaravanja, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, objašnjava kako se ”neuredno obnašanje sudačke dužnosti odnosi na neuredno postupanje u nekoliko sudskih predmeta”, te kako je sutkinji zbog toga izrečena novčana kazna. Sutkinja Krnić, pak, pojašnjava da se radilo o nekim ovršnim predmetima koji, kako kaže, ”suce samo opterećuju i zatrpavaju”, jer, dodaje, ionako imaju puno postupaka vezano uz šverc ljudi i obiteljsko nasilje.

U upitu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zanimalo nas je znaju li v.d. predsjednica suda ili njen prethodnik za događaj koji se vidi na nizu fotografija i videosnimaka, a na kojima je zabilježeno neobično ponašanje žene za koju pošiljatelj fotografija i videosnimaka tvrdi da je na njima sutkinja Krnić.

”U svezi navoda koji se odnose na više fotografija na kojima se vidi sutkinja Jasna Krnić” odgovorila je Telegramu Ivanka Šaravanja, ”obavještavam vas da nisam upoznata s tim slučajem, a obavila sam razgovor i s mojim prethodnikom, koji je naveo da kao predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu nije informiran o navedenom slučaju, slijedom čega ništa nije ni poduzimano”. Raniji predsjednik tog suda bio je Vedran Pavelić, o kojem je Telegram pisao kako je u Slavonskom Brodu za 8000 tadašnjih kuna kupio novi penthouse od stotinjak kvadrata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dostojanstvo sudačkog poziva

Jasna Krnić kraće je vrijeme obavljala dužnost sutkinje ovlaštene za obavljanje poslova sudske uprave, dakle bila je čelna osoba Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Inače, Kodeks sudačke etike u poglavlju ”Dostojanstvo sudačkog poziva” kaže kako je ”sudac dužan obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva” te kako ”mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja snimljena dok sjedi na tlu, kolege tvrde da puno pije. Ona demantira: ‘Sve je montaža’ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5886

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.