Sotilaat El Salvadorin parlamentissa: mitkä ovat syyt presidentti Nayib Bukelen ja kongressin väliseen voimakkaaseen jännitteeseen - BBC News Mundo (2023)

 • Kirjoittaminen
 • BBC News World

Soldados en el Parlamento de El Salvador: cuáles son los motivos de la fuerte tensión entre el presidente Nayib Bukele y el Congreso - BBC News Mundo (1)

Kuvan lähde,EPA

Aseistetut sotilaat lakia säätävässä kokouksessa.

Tämä järkyttävä kuva nähtiin tänä sunnuntaina El Salvadorissa, maassa, joka kokee vakavan poliittisen kriisin presidentin välisen vastakkainasettelun vuoksi.Nayib Bukele, ja lainsäädäntöelin.

"Annetaan näille roistoille viikko", Bukele sanoi sunnuntaina viitaten maan kongressin jäseniin.

Keski-Amerikan maa kokee ennennäkemättömän jännitteen hetken toimeenpanovallan ja parlamentin välillä, mikä heijastui tänä sunnuntaina lakia säätävän kokouksen päämajan militarisoimisena Bukelen määräyksellä ja kansanmielenosoituksen järjestämisessä maan lähialueilla. hallituksen kutsumaan paikkaan.

 • Mitä El Salvadorin perustuslain artiklassa 87 sanotaan, että Nayib Bukele vetosi kutsuakseen "kapinaa"

Presidentti yritti nimenomaisesti painostaa kansanedustajia hyväksymään neuvottelut 109 miljoonan dollarin lainasta aluevalvontasuunnitelman III vaiheen käynnistämiseksi.jonka tavoitees modernisoi kansallisen siviilipoliisin (PNC) ja joukkojen kalustosArmadasjotta he olisivat paremmin valmistautuneet taistelemaan rikollisryhmiä vastaan.

Ohita Suosittelemme ja jatka lukemista

Suosittelemme

 • Mitä tiedetään epäillystä Fernando Villavicencion ja kuuden muun Ecuadorissa pidätetyn kolumbialaisen murhaajasta

 • Nigerialaisten uskomaton matka, jotka viettivät 14 päivää piilossa laivan peräsimen terässä, kunnes he saapuivat Brasiliaan (ja joiden upea kuva kulki ympäri maailmaa)

 • "Mitä huonommaksi kaikki käy, sitä parempia minulle": kuinka laittomat lainanantajat, jotka ovat nähneet liiketoimintansa kukoistavan Yhdistyneen kuningaskunnan kriisin takia, toimivat

 • Mikä oli 8000-prosessi ja miten se muistuttaa ja miten se eroaa Kolumbian presidentin Gustavo Petron kokemasta poliittisesta kriisistä?

Loppu Suosittelemme

Torstaina Salvadoran presidentti ilmoitti, että ministerineuvosto kutsuu koolle lakia säätävän kokouksen ylimääräisen istunnon tänä sunnuntaina antaakseen vihreää valoa toimeenpanovallan pyynnölle.

Vaatimus perustui Salvadoran perustuslain 167 artiklan 7 kohtaan, jossa määrätään, että ministerineuvoston valtuuksiin kuuluu "lakia säätävän kokouksen ylimääräinen koollekutsuminen, kun tasavallan edut sitä vaativat".

 • AMLO ja Bukele: Latinalaisen Amerikan kahden suosituimman presidentin yhtäläisyydet ja erot
 • Kuka on Nayib Bukele, nuori tuhatvuotinen liikemies, joka tulee El Salvadorin presidentiksi

Kuvan lähde,Getty Images

Salvadorilaisen lehdistön mukaan tämä on säännös, johon ei ole koskaan vedottu aiemmin.

Kongressiedustajat torjuvat toimenpiteen poikkeuksellisen luonteen ja monet vakuuttivat, etteivät he osallistu istuntoon.

Bukele muistutti, että perustuslaki pohtii kansan kapinan mahdollisuutta lainsäätäjiä vastaan.

"He ovat perustuslain mukaan velvollisia osallistumaan ylimääräiseen istuntoon.Jos joku rikkoo perustuslaillista järjestystä, kansalla on 87 artikla"Presidentti kirjoitti Twitterissä perjantaina.

El Salvadorin Magna Cartan pykälässä 87 tunnustetaan "kansojen oikeus kapinaan, jonka ainoana tarkoituksena on palauttaa perustuslaillinen järjestys, joka on muuttunut vakiintuneeseen hallintomuotoon tai poliittiseen järjestelmään liittyvien normien rikkomisesta tai vakavista loukkauksista tässä perustuslaissa vahvistetuista oikeuksista."

voimien yhteentörmäys

Edustajakokous kyseenalaisti Bukelen aloitteen.

Kuvan lähde,Reuters

Presidentin ilmoituksen jälkeen annetussa lausunnossa lakiasäätävä osasto ilmoitti, että koska kutsun tarkoituksena oli lainan hyväksyminen, se ei ollut "perustuslaillinen hätätilanne".

"Ei ole olemassa aineellisia ehtoja, jotka oikeuttaisivat poikkeuksellisen kutsunkoska pelkkä turvallisuuteen vetoaminen ei riitä mahdollistamaan vallan käyttöä vallanjaon periaatetta noudattaen, jota on käytettävä poikkeuksellisesti", lainsäätäjä totesi.

Lauantaina iltapäivällä jännitteet lisääntyivät, jos mahdollista.

Puolustusministeri,René Merino Monroy, tarjosi lausunnon, jossa hän huomautti, että maan asevoimat ovat "ammattimainen, epäpoliittinen ja ei-deliberatiivinen instituutio, joka on alisteinen kansalaisvallalle", ja ratifioi, ettäpysyä "tottelevaisena asevoimien presidentille ja kenraalikomentajalle Nayib Bukelelle".

Myös kansallisen poliisin johtaja Mauricio Arriaza Chicas vahvisti tukensa Bukelelle.

"Tasavallan perustuslain määräämien lakiemme mukaisesti tuemme herra presidentti @nayibbukele hänen oikeudenmukaisessa taistelussaan tehdä maastamme ansaitsemamme maa", hän sanoi lauantaina Twitter-tilillään.

Tänä sunnuntaina lainsäädäntäkokouksen päämajan ympärillä oli voimakasta turvatoimia sotilas- ja PNC-joukkojen kanssa.

Virkapukuisia virkailijoita ei kuitenkaan esiintynyt vain rakennuksen ympärillä, vaan myösSiellä oli kivääreillä aseistettuja sotilaita, jotka astuivat lainsäädäntöön, jota arvostelivat voimakkaasti paitsi oppositiopoliitikot myös kansainväliset ihmisoikeuksia puolustavat järjestöt.

"El Salvadorissa @nayibbukele päätti pelotella kongressia, ympäröimällä sen ja tunkeutumalla siihen armeijan kanssa. Tämä loukkaa demokratiaa ja se on tuomittava yksiselitteisesti", kirjoitti Human Rights Watchin Amerikan johtaja.José Miguel Vivanco, hänen Twitter-tilillään.

Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara Rosas tuomitsi omalta osaltaan "ilmeilevän" armeijan ja poliisin lähettämisen lakia säätävässä kokouksessa.

Mutta mitkä ovat tämän valtojen välisen kriisin syyt?

Turvallisuus ja teho

Aluevalvontasuunnitelma on strategia, jota Bukele esitti puheenjohtajakaudelta, jotta voidaan vastata El Salvadorin vakaviin kansalaisten turvallisuusongelmiin.yksi maailman väkivaltaisimmista maista ja jossa on laajalti aseellisia ryhmiä.

Bukelen hallitus ylpeilee edistyneensä suuresti taistelussaan tätä vitsausta vastaan ​​sen jälkeen, kun hänestä tuli presidentti. Turvallisuusministeriön viime tammikuussa kertoman mukaan vuonna 2019 murhia oli lähes 1 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Viime vuoden elokuussa Bukele esitteli aluevalvontasuunnitelman III vaiheen, johon sisältyi 109 miljoonan dollarin lainaneuvottelut Central American Bank for Economic Integration -pankin (CABEI) kanssa.

Tammikuun 27. päivänä lainsäätäjät kaikista poliittisista ryhmistä - vasemmistolaista FMLN:ää lukuun ottamatta - hyväksyivät lausunnon, joka antoi johtokunnan istua alas ja neuvotella lainasta CABEI:n kanssa.

 • 3 strategiaa, joilla Bukele aikoo kohdata jengit El Salvadorissa (ja kuinka innovatiivisia ne ovat)

Kuitenkin kolme päivää myöhemmin oikeistolainen Arena-puolue - joka hallitsee 37 paikasta 84 paikasta - päätti peruuttaa tukensa päätöslauselmalle väittäen, että kysymys ansaitsisi lisätutkimuksen.

Vaikka Bukele päätti ensimmäiset kuusi kuukautta toimikautensa kanssaäänestysten hyväksyntätaso yli 80 %, saa hyvin vähän tukea parlamentissa, koska sillä ei ole omaa voimaa.

Presidentti ei voinut asettua ehdolle Nuevas Ideas -puolueensa kortilla, joten hän päätyi kilpailemaan Gran Alianza por la Unidad Nacional (GANA) -puolueen lyhenteellä, jolla on vain 10 edustajaa lakia säätävässä kokouksessa.

Kuvan lähde,Reuters

Siten ehdoton enemmistö parlamentissa on oppositiopuolueiden Arena ja FMLN käsissä, jotka yhdessä muodostavat 60 paikasta 84 paikasta.

Tänä sunnuntaina, päästyään lähes tyhjään lakiasäätävään edustajakokoukseen, Bukele ilmaisi nimenomaisesti haluavansa muuttaa parlamentin kokoonpanoa.

"Tykkäsin nähdä tyhjiä paikkoja.. Minun oli helpompi kuvitella heidät täynnä rehellisiä ihmisiä, jotka työskentelevät kaupungin hyväksi. Ehkä 28F, ehkä kun ihmiset päättävät", hän kirjoitti Twitterissä viitaten helmikuun 28. päivään 2021, jolloin maassa järjestetään seuraavat parlamenttivaalit.

Mutta kauan ennen tämän päivämäärän saapumista meidän on nähtävä El Salvadorin poliittisten voimien ja instituutioiden vastaus nykyiseen poliittiseen kriisiin.

Tänä sunnuntaina Bukele antoi parlamentille seitsemän päivän uhkavaatimuksen lainaneuvottelujen hyväksymiseksi.

"Jos nämä roistot eivät hyväksy aluevalvontasuunnitelmaa, kutsumme heidät koolle uudelleen sunnuntaina. Nämä roistot eivät halua tehdä työtä kansan hyväksi. Annamme heille viikon", presidentti sanoi ennen seuraajiensa kokoontumista eduskunnan ulkopuolelle. .

"Kysyin Jumalalta ja hän kertoi minulle:stietoisuus", päätti presidentti.

Muista, että voit vastaanottaa ilmoituksia BBC News Mundolta. Lataa sovelluksemme uusin versio ja aktivoi ne, jotta et menetä parasta sisältöämme.

FAQs

What happen in El Salvador? ›

SAN SALVADOR, El Salvador (AP) — At least 153 people jailed since El Salvador instituted emergency powers in March 2022 to confront the country's powerful street gangs have died in state custody, according to a report released Monday by the human rights group Cristosal.

Who is the new president in El Salvador? ›

Nayib Armando Bukele Ortez was born on 24 July 1981 in San Salvador. He is a son of Armando Bukele Kattán and Olga Ortez de Bukele.

Is El Salvador safe to visit now? ›

Reconsider travel to El Salvador due to crime. Country Summary: In March 2022, the Government of El Salvador (GOES) declared a “State of Exception” in response to an increase in homicides. The declaration remains in effect.

What is the biggest problem in El Salvador currently? ›

El Salvador: One year into state of emergency, authorities are systematically committing human rights violations
 • Criminal prosecution and indiscriminate imprisonment. ...
 • Torture and arbitrary deaths in state custody. ...
 • Cruel and inhuman treatment – prison overcrowding. ...
 • State organization and planning. ...
 • Rampant impunity.
3 Apr 2023

What language does San Salvador speak? ›

Spanish is the official language of El Salvador.

What language is spoken in El Salvador? ›

The official language of El Salvador is Salvadorian Spanish. This Spanish dialect is similar to Spanish in the rest of Central America but differs in pronunciation and usage which is why it is called Salvadorian Spanish.

Who controls El Salvador? ›

Presidency of Nayib Bukele (2019–present)

On 1 June 2019, Nayib Bukele became the new president of El Salvador. Bukele was the winner of February 2019 presidential election. He represented GANA, as he was denied participating with the newly formed Nuevas Ideas party.

Why did the war happen in El Salvador? ›

When the Junta made promises to improve living standards in the country but failed to do so, discontent with the government provoked the five main guerrilla groups country to unite in the Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN). In 1980, El Salvador's civil war officially began.

What happened with El Salvador and Bitcoin? ›

El Salvador announced bitcoin as legal tender in mid-2021 and began accumulating the cryptocurrency from September 2021.

Why are there so many murders in El Salvador? ›

Gangs contribute to the generally high levels of social violence in El Salvador. They engage in various serious criminal acts which terrorize and paralyze society. Homicide and extortion are the most publicized crimes.

Why is El Salvador in a state of emergency? ›

“The state of emergency was declared following a series of gang-related killings. Despite its obligation to protect citizens from such atrocious acts, the Government cannot trample on fair trial rights in the name of public safety,” they said in a statement.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 13/11/2023

Views: 6339

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.