Mitä on barokki: taide, kirjallisuus, ominaisuudet, yhteenveto, kirjailijat ja teokset (2023)

Barokki on ataiteellinen tyylisyntyi 1500-luvulla ja saavutti huippunsa 1600-luvulla. Se alkoi kuvataiteesta ja laajeni myöhemmin kirjallisuuteen ja muihin taiteellisiin ilmaisumuotoihin, kuten musiikkiin ja teatteriin.

Taiteellinen liike seuraa renessanssia. Perinteisen taiteen kritiikille ja historiografialle barokki olisi eräänlainen "epäsäännöllinen helmi", epätäydellinen, groteski klassismi.

Historiallinen konteksti

Toisin kuin perinteinen lähestymistapa, ajankohtaisin kritiikki pitää barokkia ayleinen taiteellinen vakio, tyypillistä suurille ajanjaksoillehenkisiä konflikteja, jolle on ominaista jännitys, epäsäännöllisyys, vääristymä ja liioittelua. Klassisen raittiuden ja kurinalaisuuden vastakohta.

1500-luvulla katolinen kirkko kärsi suuren iskunProtestanttinen uskonpuhdistusMartin Lutherin edistämä. Saksasta alkanut uskonpuhdistus sai tukea suurelta osalta kauppaporvaristoa ja tärkeitä aateliston sektoreita ja levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Ennen pitkää puolet kristikunnasta oli kääntynyt protestantismiin.

Katolinen reaktio alkaa oivaltamallaTrentin kirkolliskokous(1545-1563). Tässä ovat sen perustaVasta reformaatio, Rooman kirkon vastausliike protestanttiselle uskonpuhdistukselle.

Protestantismin etenemisen pysäyttämiseksi neuvosto asetti paluunPyhän kanslian tuomioistuin(keskiaikainen juridis-uskonnollinen väline, jota kutsutaan myösPyhä inkvisitio). Inkvisition hylkäämät kirjat kiellettiin, ja katolisia dogmeja ja auktoriteettia kyseenalaistavia ihmisiä rangaistiin ankarasti. Näin kävi muun muassa Kopernikuksen, Galileo Galilein ja Giordano Brunon kohdalla.

AJeesuksen seuralähetti lähetyssaarnaajansa uusille suurissa merenkulkuissa valloitetuille alueille. Amerikassa, Afrikassa ja AasiassajesuiitatHe katekisoivat alkuperäiskansat aikomuksenaan jatkaa katolisuuden kasvua.

Vastareformaation ajanjaksolle oli siksi ominaista intensiivinendualismi. Toisaalta klassisen humanismin, renessanssin edistämät edistysaskeleet, kuten rationalismi ja nautinnon arvostaminen ("carpe diem"). Toisaalta uskonnollinen sorto, ajatuksenvapauden ja lihallisten nautintojen luopuminen.

Barokki siis, kuten "vastareformaatiotaidetta", oli syvästi leimannut tämä konflikti perinnön välilläRenessanssin antroposentrismija jatkaminenkeskiaikainen teosentrismi.

Barokin ominaisuudet

 • Dualismi, kontrastin, ristiriitojen kultti. Barokkiteokset osoittavat jatkuvaa ja tuskallista taistelua vastakkaisten voimien välillä: hyvän ja pahan, Jumalan ja paholaisen, valon ja pimeyden jne.
 • Uskonnollisten teemojen toistuminen.
 • Valon ja varjon välinen kontrasti, joka antaa dramaattista voimakkuutta ja syvyyttä arkkitehtuurille ja erityisesti maalaukselle (chiaroscuro).
 • Hieno muoto, virtuoosi, liioiteltu koristelu. Kirjallisuudessa tätä ominaisuutta kutsutaan myös nimelläkultismitai gongorismi, ja se ilmenee sivistyneen, oppineen sanaston omaksumisena, lausejärjestyksen käänteisenä ja mielivaltaisena puhehahmon (metaforien, antiteesien, hyperbolien jne.) kautta.
 • Käsitys: ideoiden leikkimistä, odottamattomia assosiaatioita ja hienovaraisia ​​argumentteja käyttäen syllogismeja, sofismia ja paradokseja. Se on hyvin yleinen piirre barokkikirjallisuudessa, erityisesti proosassa.

Barokki plastiikkataiteessa

Barokkiteokset kuvaavat yleensä kohtia Raamatusta, ihmiskunnan historiasta tai mytologisista kohtauksista. Barokkititeilijöille oli tavallista painaa teoksiaan kirkkojen tai palatsin seiniin ja kattoihin. Porvariston ja aateliston arkielämää, luokkia, joistasuojelija(taiteen suojelijat) ja useimmat taiteilijat, se oli myös toistuva teema maalauksissa.

Väärin virtuoosia ja koristeellista liioittelua barokkitaiteilijat pyrkivät yllättämään katselijansa hämmästyttävällä kekseliäisyydellä, jolla he sävelsivät teoksiaan. Tästä syystä lukuisten esteettisten laitteiden, kuten syvyysilluusiotekniikoiden, käyttö,chiaroscuroja esimerkiksi yksityiskohtien rikkaus.

Alla toistamme joitain tämän tyylin tunnetuimpia töitä:

O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (1)
O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (2)
O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (3)
O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (4)
O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (5)

Barokki Brasiliassa

Barokki oli ensimmäinen merkittävä taiteellinen liike maassa pian portugalilaisten saapumisen jälkeen siirtomaakaudella. Aluksi se alkoi jesuiittapappien alkuperäiskansojen katekeesilla. Brasilian barokki liittyy siis suoraan iberilaiseen, erityisesti espanjaan.

Brasilian barokin taiteellinen tuotanto on saanut ensimmäiset esitykset 1600-luvulla, kun portugalilainen kolonisaatio syntyi. Eurooppalainen asettuminen ja hallitseminen tapahtui sokerimonokulttuurin toteuttamisen kautta Koillisosassa ja myöhemmin Minas Geraisin kultasyklissä. Molemmat toiminnot perustuivat orjuuteen.

Barokkityylin päänimet Brasiliassa olivat:

Gregory de Matos Guerra (1636-1696)

O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (6)

Bahiassa vuonna 1636 syntynyt asianajaja Gregório de Matos pidetäänensimmäinen runoilija Brasiliassa, sekä yksi barokkityylin tärkeimmistä edustajista maassa.

Varakkaiden portugalilaisten uudisasukkaiden poika, runoilija aloitti opinnot Colégio Jesuíta Bahiassa. Jatkakseen opintojaan hän muutti Portugaliin, jossa hän valmistui Coimbran yliopiston Canons Course -kurssista.

Valmistuttuaan Gregório asui useita vuosia Portugalissa julkisissa tehtävissä. Kun hän palasi Brasiliaan, hänet nimitettiin tuomariksi. Sitten, saatuaan pieniä määräyksiä, hänet nimitettiin katedraalin päärahastonhoitajaksi, josta hänet pian erotettiin.

Runoilija alkoi sitten käyttää kynään paikallisen yhteiskunnan satiirisointiin. Hänen äärimmäisen syövyttävä satiirinen runoutensa arvosteli kaikkia erotuksetta: aatelistoa, kauppaporvaristoa, alkuasukkaita, orjia ja jopa kirkkoa. Tämä kriittinen asenne ansaitsi hänelle lempinimen "Helvetin suu”, joka seuraa häntä tähän päivään asti.

Kapinansa vuoksi Gregório de Matos karkotettiin Angolaan, jossa hän asui jonkin aikaa. Koska hän auttoi Portugalin viranomaisia ​​tukahduttamaan kapinan Afrikan siirtomaassa, hänelle myönnettiin lupa palata Brasiliaan, mutta ei Bahiaan. Tämän jälkeen runoilija muutti Pernambucoon, missä hän kuoli vuonna 1696.

Satiiristen runojen lisäksi Gregório de Matos kirjoitti myös uskonnollisia, lyyrisiä ja eroottisia (melkein pornografisia) runoja. Hänen työhönsä ovat vaikuttaneet suuresti espanjalaiset barokkikirjailijat, kuten Quevedo ja Góngora. Jälkimmäisestä hän jäljitteli makuakultismi, hänelle ominaista sanaleikkiä.

Katsotaanpa alla yhtä Gregório de Matos Guerran tunnetuimmista runoista. Tämä sonetti toimi jopa inspiraationa vuosisatoja myöhemmin toiselle bahialaiselle runoilijalle Caetano Velosolle kappaleen säveltämiseen.Surullinen Bahia:

Surullinen Bahia! Oi kuinka erilaisia
Sinä olet ja minä olen vanhasta osavaltiostamme!
Köyhä minä kiusaan sinua, sinä vihaat minua,
Olen nähnyt sinut rikkaana, olet minulle runsas.

Kauppiaskone vaihdettiin sinulle,
Se on astunut laajaan baariisi,
Se muutti minua, ja se on muuttunut,
Niin paljon bisnestä ja niin paljon kauppiaita.

Annoit niin paljon erinomaista sokeria
Hyödyttömien huumeiden takia, mikä utelias
Yksinkertainen hyväksytty viisaalta Brichotelta.

Voi jos Jumala niin yhtäkkiä tekisi
Eräänä päivänä valkeni niin vakavaksi
Olkoon takkisi puuvillaa!

Isä Antônio Vieira (1608-1697)

O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (7)

Antônio Vieira oli jesuiittapappi, kirjailija ja puhuja, joka syntyi Portugalissa vuonna 1608. Hänen töitään pidetään yhtenä 1600-luvun brasilialaisen ja portugalilaisen kirjallisuuden tunnuskuvallisimmista.

Jesuiittalähetyssaarnaajana Vieira asui monta vuotta Brasiliassa (jossa hän kuoli vuonna 1697) työskennellen alkuperäiskansojen katekisoimiseksi. Täällä hän vahvisti työtään kirjoittamalla monia kuuluisia teoksiaanSaarnat.

Hän puolusti alkuperäiskansojen, juutalaisten ja orjien oikeuksia koko elämänsä ajan. Tässä mielessä hän saarnasi orjuuden poistamisesta, kritisoi siirtomaahallitsijoita ja jopa voimakasta inkvisitiota.

Saarnojen lisäksi Vieira kirjoitti myös runoutta, teatteria ja profeetallisia teoksia, jotka hän jätti keskeneräiseksi. Hänen työlleen on ominaista ajatusleikki, hienovarainen, monimutkainen ja oppinut argumentointi. Siksi sillä on suuri vaikutuskonseptismialun perin kehitti espanjalainen kirjailija Quevedo.

Katsotaanpa nyt ote yhdestä hänen tunnetuimmista teoksistaan, TheSexagesiman saarna. Siinä kirjoittaja yhdistää katekisoijan hahmon kylväjään ja käsittelee metalingvistisesti tapaa, jolla saarnat kirjoitetaan:

[...] Johtuuko se aiheesta tai aiheista, joita saarnaajat ottavat? Nykyään he käyttävät menetelmää, jota he kutsuvat handbookingiksi evankeliumiksi, jossa otetaan paljon materiaalia, nostetaan esiin paljon asioita ja joka nostaa paljon peliä eikä seuraa mitään, ei ole paljon kerättävää tyhjin käsin. Tämä on myös hyvä syy. Saarnassa tulee olla yksi aihe ja yksi aihe. Siksi Kristus sanoi, että evankeliumin maanviljelijä ei kylvänyt monentyyppisiä siemeniä, vaan vain yhtä: "Exiit, qui seminat, seminare sperma". Hän kylvi vain yhden siemenen, eikä montaa, koska saarnalla täytyy olla vain yksi aihe, ei monta aihetta. [...]

Antônio Francisco Lisboa, "Aleijadinho" (1730-1814)

O que é Barroco: arte, literatura, características, resumo, autores e obras (8)

Antônio Francisco Lisboa, joka tunnetaan paremmin lempinimellään,Alejadinho", oli tärkeä brasilialainen arkkitehti ja barokkityylinen kuvanveistäjä. Hän sai lempinimensä, koska hän sairastui rappeuttavaan sairauteen, joka muutti hänen vartaloaan vähitellen.

Hänen elämäkertastaan ​​tiedetään vain vähän varmaa. Hän syntyi ja kuoli Vila Ricassa (nykyisin Ouro Preto, Minas Geraisissa)kultasyklikaivosmies. Hän olisi jopa ollut ystävä Brasilian arkadismin tärkeiden hahmojen, kuten runoilija Cláudio Manuel da Costan kanssa, joka olisi ollut taiteilijalle eräänlainen opettaja.

Hänen teoksiaan ovat puukaiverrukset, veistokset, reliefit ja arkkitehtoniset suunnittelut kirkkojen julkisivuihin. ASan Franciscon kirkko, São João del-Rei (MG), on yksi hänen tärkeimmistä teoksistaan.

Sen tyyli barokin ja rokokoon sateenvarjon alla onyksittäinen, kiitos hänen itseoppineen koulutuksensa, kaukana akatemioista (taidekouluista). Tästä syystä monet pitävät sitäBrasilian suurin siirtomaataiteilija, ja yksi länsimaisen barokin taiteen suurimmista edustajista.

Bibliografia:

 • BOSI, Alfredo.Brasilian kirjallisuuden ytimekäs historia, 50. painos São Paulo: Cultrix, 2015.
 • KOTHE, Flavius ​​R.Siirtomaa-kaanon. São Paulo: Cajuína, 2020.
 • WOLFFLIN, Heinrich.Renessanssi ja barokki. São Paulo: Perspectiva, 2010.

Tietää enemmän:

 • Barokin ominaisuudet.
 • Uudestisyntyminen
 • Arkadismi
 • Arkadismin ominaisuudet
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated: 21/12/2023

Views: 6182

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.